0183 724 724 info@uworthodontist.nl

Veel gestelde vragen over het poetsen

Welke tandpasta kan ik het beste gebruiken?

Gebruik in ieder geval een tandpasta met fluoride. Je kunt zelf een merk kiezen dat je prettig vindt.

Kun je gewoon poetsen als je een vaste beugel hebt?

Als je een vaste beugel hebt is het tandenpoetsen een stuk lastiger, maar met wat extra tijd en aandacht is het goed te doen. Het is verstandig na iedere maaltijd en voor het slapen gaan, goed te poetsen. Niet goed poetsen in combinatie met een beugel kan leiden tot onherstelbare schade aan het gebit. Wij zullen daarom de mondhygiëne goed in de gaten houden.

Welke tandenborstel kan ik het beste gebruiken als ik een beugel heb?

Gebruik een tandenborstel met een kleine borstelkop en zachte haren (soft of medium).

Mag je een vaste beugel poetsen met een elektrische tandenborstel?

Ja, dat is geen enkel probleem. Elektrisch poetsen met de moderne elektrische tandenborstels blijkt veilig en effectief. Soms zelfs effectiever dan poetsen met een gewone tandenborstel. Er moet wel opgelet worden dat alle tanden en kiezen aan alle kanten goed gepoetst worden. Dit geldt voor beide soorten tandenborstels: elektrisch of gewoon. Je hoeft niet bang te zijn dat je de brackets/slotjes van de tanden af poetst.

Is fluoride belangrijk?

Ja! Fluoride (vaak ten onrechte fluor genoemd) is een belangrijke stof voor het sterk houden van het glazuur van het gebit. Het beschermt het glazuur tegen de zuuraanvallen van de bacteriën in de tandplaque tijdens het eten en drinken. De bacteriën eten suikers en scheiden melkzuur af. Dit melkzuur onttrekt kalk (calcium) aan het glazuur. Zo ontstaan gaatjes. Poetsen met een fluoridetandpasta is erg verstandig. In sommige gevallen wordt geadviseerd om aanvullend te spoelen met een fluoride-spoelmiddel (zoals ACT). Je krijgt hiervoor een recept wanneer je een vaste beugel bij ons krijgt.

online balie
Inschrijven
Spoed