Orthodontie


Het woord orthodontie is te herleiden tot de Griekse woorden: "ortho" wat betekent recht en "odontos" wat staat voor tand. Het doel van orthodontie (gebitsregulatie) is het verkrijgen van een goed functionerend en regelmatig gebit, dat er mooi uitziet en goed schoon te houden is. Maar dat is maar de helft van het verhaal. De officiele naam voor een orthodontist is 'specialist in de dentomaxillaire orthopaedie'. Die naam laat dus zien dat de orthodontie zich niet alleen bezig houdt met het reguleren van tanden en kiezen, maar ook met groei en groeimodificatie van de kaken.

Wat is een orthodontist?
Een orthodontist is een tandarts die na zijn studie tandheelkunde een vierjarige fulltime specialistenopleiding aan de universiteit heeft gevolgd tot specialist in de Dento-Maxillaire Orthopaedie (Orthodontie).
De tandartsopleiding en de orthodontische specialisatie duren daardoor samen 10 jaar. De orthodontist werkt nadat hij is ingeschreven in het Specialisten Register niet meer als tandarts, maar houdt zich alleen nog bezig met orthodontie.

Orthodontiepraktijken verschillen nogal wat van elkaar. Sommige praktijken zijn heel groot en er werken veel mensen. Maar er zijn ook kleine praktijken waar de orthodontist een of twee medewerkers heeft.

Klik hier voor een beknopt overzicht van de verschillende soorten apparatuur